Начало / Информационни центрове Европа Директно / Смолян

  • a+
  • a
  • a-
 

Възможности за коопериране в Европейския съюз

9 май 2012

Възможности за коопериране в Европейския съюз

В годината на кооперативите ученици от местното училище проучиха три семейни фирми на територията на Търън и внуци на собствениците на фирмите, създадоха презентации за отраслите, в които работят семействата им, за развитието на бизнеса и разширяването му с нови дейности, за проблемите на вътрешния пазар и износа на продукция в рамките на ЕС.
На организираната кръгла маса „Възможности за коопериране в Европейския съюз” бяха представени презентациите и се генерира дискусия по проблемите на частния бизнес в България.
Втората дейност на форума беше представяне на диплянка „Благополучие в кооператив”, създадена от клуб „Съхрани българското” в ОУ” Стою Шишков”. Целта на диплянката е да подтикне бизнесмените към разширяване на дейностите на фирмите им в качествено нова посока – бизнес кооперативите.
Кръглата маса постигна един незаменим ефект – децата опознаха в детайли работата на бащите и дядовците си. Осъзнаха колко труд е нужен, за да получат джобните си пари и да са добре обезпечени. Осмислиха понятията постоянство, упоритост, дисциплина. Разбраха, че за да успее една фирма, е необходимо правилно планиране, прогнозиране и дори прозорливост, както и знания в областта на историята, икономиката, физиката, биологията. Свързаха овладяването на тези умения с училището и оттук се укрепи авторитетът на учебното заведение. Всичко това стана възможно благодарение на помощта, оказана ни от екипа на сдружение „Нови хоризонти” и центъра „Европа Директно”. С тяхно съдействие дадохме перспектива и на възрастните – управители на фирми и земеделски стопани.

Още снимки може да разгледате тук.


Източник на информация: Европа Директно Смолян