Мрежа на вропейските информационни центрове в България

Младежи и възрастни – обединени в Европа чрез традиции и култура

3 юни 2012

Младежи и възрастни – обединени в Европа чрез традиции и култура

На 03.06.2012 във Военен клуб Смолян се състоя заключителната част от проекта „Младежи и възрастни – обединени в Европа чрез традиции и култура” на скаутски клуб „Родопски скаут” в партньорство с пенсионерски клуб „Смоляни” и Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Проекта се изпълнява по процедура ЕД2012-03, покана: „Пет години граждани на ЕС”, обявена от Европа директно Смолян към СНЦ „Нови хоризонти”.

Под формата на кулинарно шоу членовете на скаутския клуб и техните партньори, отбелязаха пет годишнината от влизането на България в Европейския съюз. Деветте отбора, включващи млади хора и възрасни бяха приготвили и представиха по едно или две ястия на страна членка на ЕС. Всеки отбор, представяйки ястието, представи и държавата, нейния химн, герб, традиции и култура и разказа лично преживяване свързано с тази страна.
Мая Узунова представи Германия с типичната немска шоколадова торта.
Васко и Христо Гозалови представиха Франция с мариновано пилешко филе със сос от синьо сирене и орехи.
Жоро Петковски, заедно с Ани , Велизара и Божидар представиха Италия с пица, спагети и лазаня.
Клуб Смоляни, с представител Радка Бечева, представи Гърция с мусака, която освен познатите ни съставки, съдържаше използваните в нашата съседка риган, канела, карамфил и паталджани.
Толя представи Испания с паеля с различни видове меса. От нея разбрахме, че по рецепта ориза в паелята не трябва да бъде напълно сварен.
Любка и нейните помощници,представи Чехия с наденичка и чешка салата.
Г-н Янковски представи Унгария с типичния унгарски гулаш.
Дора Костадинова представи Полша с риба по полски.
Клуб „Родопчанка” в лицето на госпожа Гегова представи Румъния с качамак със сирене и масло.
България беше представена с най-много ястия – родопски клин, пататник, кулаци, сладък салам и много други. Ястията бяха направени от представители на Клуб „Родопчанка” и клуб „Смоляни”.
Журито беше изключително затруднено да прецени кой най-добре се е справил и затова реши да награди всички участници с по една мини купа за спомен и много книжки и други награди за участващите в състезанието деца. Факта, че всички се бяха справили изключително добре в кулинарното състезание се потвърждава и от факта, че всички ястия бяха изконсумирани от гостите на събитието и не остана нито едно.
Събитието продължи повече от три часа и в него взеха участие над 200 души.


Още снимки може да разгледате тук.

Източник на информация: Европа Директно Смолян